bio groenten onbetrouwbaar?

De media hebben de bal weer eens keihard misgeslagen. Maandag brachten enkele kranten het nieuws dat biogroenten niet altijd gezonder zijn, volgens een studie van Universiteit Gent. Lijkt me een behoorlijke straffe uitspraak als je bedenkt dat we al enkele jaren een ander klokje horen. Ook als je bedenkt wat er bij de traditionele landbouw (zo noemen ze de reguliere landbouw ondertussen) aan pesticiden, kunstmeststoffen enzovoort komt kijken, kan ik maar moeilijk geloven dat deze bewering waar zou zijn. Veel lezers dachten er ook zo over, blijkt op het forum van DS online.

Ondertussen hebben Bioforum en Velt al gereageerd. Zij verwijzen naar een studie van Newcastle die wel tastbare aanwijzingen zou bevatten over de voordelen van biologische landbouw.

De studie van UGent blijkt uiteindelijk vooral een literatuurstudie te zijn. Ze hebben zich dus gebaseerd op onderzoeksresultaten van andere onderzoekers. Dat vergaten de media er even bij te vermelden. Een literatuurstudie gaat vaak vooraf aan echt onderzoek en heeft als doel het onderzoeksterrein precies af te bakenen. Zo vermijdt men een onderzoek dat al gedaan is. Strikt genomen kan je in een literatuurstudie natuurlijk net die werken raadplegen die in je kraam passen. Wat niet per se wil zeggen dat het hier gebeurd is, maar het betekent wel dat je als journalist met die informatie toch voorzichtig moet zijn.

De conclusie van de Gentse onderzoekers is dat er nog verder onderzoek nodig is om werkelijk te kunnen vaststellen of biogroenten gezonder zijn of niet. Een van de opvallende vaststellingen is dat in het ene onderzoek biogroenten beter scoren, maar in een ander niet. Soms kunnen resultaten zelfs binnen een onderzoek verschillen. Er is dus verder onderzoek nodig om vast te stellen waarom dat zo is. Daarop kan dan het productieproces verbeterd worden. Dat stelt het rapport al in een heel ander daglicht.Verder geven ze ook aan dat biolandbouw een kleinere impact heeft op het milieu. Maar de opbrengst ligt ook lager. Als je het per gewicht bekijkt komt het ongeveer op hetzelfde neer.

De media presenteren het hele onderzoek met opvallende straffe koppen en laat de belangrijke nuances jammerlijk achterwege. Denken ze dat het te moeilijk zal zijn voor de lezer/luisteraar? Of lokken ze graag reactie uit zodat het forum op de website lekker veel volk trekt? Hoe dan ook, journalistiek is het ondermaats werk.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: