Alle dagen smog!

Tijdens het smogalarm moeten we allemaal tegen de rustgevende snelheid van 90 km/u rijden. Dit om de uitstoot van ongezonde kleine stofdeeltjes te verminderen. Allemaal goed en wel. Negentig is een aangename snelheid. Je ziet meer van het landschap, je hoeft niemand in te halen en je bent niet eens zo veel later op je bestemming. In de dagelijkse praktijk rijd je best net iets sneller, anders word je door vrachtwagens van je sokken gereden. En dat is geen pretje, daar ben je het eerste jaar niet goed van, zelfs met alleen maar blikschade. Dus wat mij betreft mag het alle dagen smogalarm zijn. Maar dan zonder smog.

Met het smogalarm moet dus iedereen meedoen. Lijkt een aangenaam vooruitzicht. Tot je die baan oprijdt. Blijkt er nauwelijks iemand rekening mee te houden. Hoewel, het hangt ervan af. Op de Brusselse ring is er geen verschil met andere dagen, behalve dan die borden die er als bij magie plots wél staan. Dat lukt dan toch al. De meeste bestuurders vinden het verschil tussen 120 en 90 blijkbaar wat te veel. Voor hen mag het blijkbaar alle dagen smog zijn, maar dan liever zonder alarm.

Op de Antwerpse ring is de situatie anders, daar geldt altijd al een beperking van 100 km/u. Dat scheelt maar 10 km/u. Hier rijden de meeste chauffeurs vandaag effectief honderd. Behalve de buitenlanders. Aan hen is het smogalarm niet besteed. Het gaat niet om hun lucht, toch?

En de politie? Die is nergens te bespeuren om die snelheidsbeperking af te dwingen. Wat is dan de zin van al die borden? Om te laten zien dat onze overheidsdiensten af en toe wel efficiënt kunnen werken? Voor ons lieve milieu wordt het blijkbaar allemaal niet gedaan, want daar maalt geen kat om. Of zitten die katten allemaal op de trein?

 1. Deze kat houdt haar mond over CO2’s en dergelijke maar wenst je van harte proficiat met de geboorte van deze blog 🙂

  • ministerie van agitatie
  • 7 maart 2008

  Een beperking tot 90 km/uur is onzin, zeker als de meeste mensen al in de file staan te tuffen tegen 30/uur.
  Mijn vader is overleden tengevolge van het smog en fijn stof, vorige week. Op maandag (de eerste piek) kreeg hij ademhalingsproblemen en tegen zaterdag had hij het opgegeven.
  Ik heb een geluidsmontage gemaakt met nieuwsberichten, muziek (‘first breath after coma’ van explosions in the sky) en mijn vader zijn laatste adem. Die mix staat hier:
  http://ministerievanagitatie.wordpress.com/2008/03/08/rustig-ademen/

 2. Of dat nu onzin is of niet, feit blijft dat je de snelheidsborden moet respecteren. Die snelheidsbeperking is wellicht slechts een pleister op de wonde op de lange termijn. De echte maatregelen – die ooit zullen volgen – zullen die lakse chauffeurs veel meer pijn doen. Voor jou vader komt het hoe dan ook te laat. Reden te meer om te zorgen dat het voor ons en onze kinderen anders mag lopen.
  Ik wens je alle sterkte in deze moeilijke tijden.

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: