Ecologische voetafdruk

Op Canvas loopt de minireeks Iedereen eco over de ecologische voetafdruk van de Belg. Kobe Ilsen bezoekt vijf bekende Vlamingen, berekent hun voetafdruk en bekijkt vervolgens de pijnpunten en geeft tips. Voor alle vijf de deelnemers was de uitslag verrassend. Ontluisterend is dat de meesten een lichtjes hogere score dan gemiddeld nog een meevaller vinden.

De ecologische voetafdruk is een wetenschappelijk model bedacht door de Zwitserse professor Wackernagel. Zijn model is eenvoudig te begrijpen. Je hebt namelijk maar één aarde en 6,5 miljard mensen die erop willen leven. Als je de bruikbare, productieve oppervlakte gelijk verdeelt over al die mensen, weet je op hoeveel hectare grond we recht hebben: 1,8 ha. Dat is als je de beestjes en plantjes op de aarde geen gelijke kans wil geven. Kiezen we daar wel voor, dan wordt de ideale voetafdruk 1,6 ha.

Dit alles krijgt pas zin als je weet wat je huidige voetafdruk is, zodat je tot actie kunt overgaan. Voor de gemiddelde Belg is de voetafdruk in 2003 berekend. Het resultaat: 5,6 ha. We gebruiken dus ruim drie keer meer grondstoffen dan wat eerlijk is. Om de zaken een beetje te relativeren, wordt de gemiddelde voetafdruk van een gemiddelde Amerikaan ook meteen meegegeven: 9,6 ha. Het geeft ons alvast een minder groot schuldgevoel. Maar is dat wel de bedoeling?

Zelf deden we al eerder de test. Om zeker te zijn hebben we hem herhaald. Onze score is 3,39 ha. Maar we zijn niet tevreden. Onze score ligt zo laag omdat we de laatste jaren niet meer met het vliegtuig reizen, met z’n vieren in een rijhuis wonen, weinig afval produceren en voor biovoeding kiezen. Ondanks onze twee auto’s ligt onze score vrij goed ten opzichte van het Belgisch gemiddelde. Maar we gebruiken toch twee keer meer dan waar ik gelukkig mee zou zijn.

Toch stel ik bij al die vragen nog wel vragen. Want ik kan me moeilijk voorstellen dat onze luxe met 3,4 ha verantwoord kan worden. Soms moet je gewoon kiezen tussen ‘veel vlees’, ‘weinig vlees’ of ‘geen vlees’. Tja, wat moet je dan kiezen. Veel eten we zeker niet. Maar sinds er kinderen zijn, staat er toch weer vlees op het menu. Het is nu eenmaal erg voedzaam. Maar is het echt weinig? Of is het toch een beetje minder dan weinig? Waarom wordt hier niet gevraagd hoeveel kg per maand, net als bij afval en transport. Hetzelfde geldt voor de koffie vraag, waarom niet antwoorden in aantal kopjes per dag, week of maand. Dat is toch veel preciezer. Wat mij betreft mag die uitgebreide calculator best nog wat verfijnd worden.

meer info op ecolife.be

  1. 22 april 2008
    Trackback from : Dag van de aarde « Arq

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: