Vaatwas dilemma

Een duurzaam leven met aandacht voor onze leefwereld is wat we nastreven. Eenvoudig is dat niet altijd. Neem bijvoorbeeld het dagelijks weerkerende afwassen. Ik ken haast niemand die dat nog met de hand doet. Het is nu eenmaal een tijdrovend werk en leuk of boeiend kan je het bezwaarlijk noemen. In het beste geval zullen sommige mensen erkennen dat samen afwassen een uitstekende gelegenheid is om wat bij te praten. Eerlijk gezegd praat ik liever op een gezellige manier bij, met een glaasje wijn of zo.

Behalve het feit dat het geen aangenaam werk is, ken ik ook geen duidelijke wetenschappelijke studies die aantonen of met de hand afwassen beter is voor het milieu dan met een vaatwasmachine. Daarvoor zijn er wat te veel factoren die een rol spelen bij het afwasgebeuren. Hoeveel water gebruik je precies als je met de hand afwast? Hoe heet laat je dat water worden? Hoe warm je dat water op? Gebruik je leidingwater of regenwater? Gebruik je een verantwoord wasmiddel? Gebruik je veel wasmiddel? Wacht je tot je een grote afwas hebt? Doe je na elke maaltijd een kleine afwas? Enzovoort, enzovoort…

Volgens Michael Reynolds, de uitvinder van het earthship, is verstandig afwassen met de hand veel beter dan met een machine. Als je, zoals het bij een earthship hoort, zelf voor je elektriciteit instaat (zonder koppeling aan het elektriciteitsnet) dan kan ik daar best inkomen. Bij een earthship gebruik je voor de vaat gezuiverd regenwater en laat je het vuile water in een plantenbak lopen. Bij elke afwasbeurt geef je dus meteen je kostbare planten water (over nuttige tijdsbesteding gesproken!). Het water wordt opgewarmd met een zonneboiler waardoor het energieverbruik tot een minimum kan herleid worden.

Dat klinkt allemaal wel mooi, maar Michael Reynolds is niet met Pixie getrouwd. Pixie ziet met de hand afwassen namelijk helemaal niet zitten. Geef haar eens ongelijk!

In december 2006 liep het mis met onze vaatwasser. De pomp deed het niet meer zodat het water in de machine bleef staan. Zo krijg je geen propere vaat, geloof me. Een beetje uit idealisme maar vooral uit nood zijn we toen terug overgeschakeld op handmatig afwassen. Dankzij Michael Reynolds voelde ik me daar best goed bij. Uiteindelijk hebben we dat vooral uit luiheid meer dan een half jaar volgehouden (uit luiheid omdat we te lui waren een nieuwe vaatwasser te zoeken). Uiteindelijk hebben we toch een vaatwasser in huis gehaald, en daar heb ik nog geen spijt van gehad.

Want in die periode van handwassen ben ik begonnen met het noteren van ons maandelijks water en energieverbruik. Achteraf bekeken blijkt dat we nu minder water verbruiken dan in die periode. Ligt dat alleen aan de vaatwasser? Moeilijk te zeggen, maar we verbruiken in elk geval niet méér water en niet méér elektriciteit. Het is dus vast niet slechter voor het milieu en het is beter voor onze tijd!

Ik laat verder onderzoek over aan de Low Impact Men van deze wereld…

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: