Onthaasten

Nog voor het een modewoord werd waarmee vakanties, stages en allerhande andere activitieten worden opgedrongen, kwamen onze Nederlandse vrienden met de term ‘onthaasten’ op de proppen. Op dat moment vond ik het een erg grappig woord. Je weet onmiddellijk waarover het gaat. Toen was kleine Arq net geboren en hadden we ook alle tijd van de wereld om de daad bij het woord te voegen. Ondertussen zijn kleine Arq en kleine Pixie al wat groter, moeten ze naar school en hebben we er nog een stel nieuwe vrienden bij (naast de oude). Van onthaasten komt dus niet zo veel meer in huis. De meeste weekends zitten volgeboekt. Een weekendje thuis blijven om in alle rust een goed boek te lezen is er niet meer bij.

Op zich is het allemaal zo erg niet. Want die afspraakjes met vrienden zijn meestal heel rustgevend en aangenaam. En de kinderen houden elkaar wel bezig. Eigenlijk zijn dat de echt onthaastingsmomenten. Daar heb je tenslotte toch kinderen voor, om van elkaars gezelschap te genieten? Keerzijde is vaak dat alle zaken die nog wel op de agenda staan op een andere tijdstip aan bod moeten komen. En daar wringt dan af en toe het schoentje. In onze moderne samenleving lijkt die agenda zich vanzelf te vullen. Ik herinner me nog goed dat ik als student geen agenda nodig had. Ik kon alles makkelijk zo onthouden. Dat wordt almaar moeilijker. Niet dat er wat schort aan mijn geheugen. De wereld lijkt gewoon veel groter en drukker te worden. En soms is het moeilijk om daaraan te ontsnappen.

In dat opzicht vind ik het extra leuk om elke week een dagje op de bouwgrond te gaan opruimen. De bramenstruiken zijn ondertussen allemaal weg en de kleinste boompjes ook. Daar een paar uurtjes werken, geeft me echt rust. Omdat dan even alle andere zaken opzij worden geschoven. En de fysieke arbeid geeft me de gelegenheid nog eens rustig met mijn eigen gedachten bezig te zijn. En dat is eigenlijk de echte betekenis van onthaasten. Dat mijn agenda achteraf nog even vol staat, is een beetje tegenstrijdig. Daar is vrees ik weinig aan te doen als je bouwplannen maakt…

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: