Winter of zomer, geen uur verschil!

Zomeruur klok

Met de overschakeling op het zomeruur loopt de dagelijkse routine de laatste tijd niet zoals het hoort. Al meer dan één studie heeft uitgewezen dat die verandering in het bioritme voor heel wat mensen nefast is. Vooral avondmensen hebben behoorlijk wat last om zich aan te passen. Mijn persoonlijke ervaring is dat overschakelen naar het zomeruur lastiger is dan overschakelen naar het winteruur. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat we het nu met een uur minder moeten stellen. Ik hoor dan hier en daar stemmen opgaan om het zomeruur toch maar af te schaffen. Al zit dat er niet echt in omdat het ondertussen een Europese materie is, waar blijkbaar geen draagvlak voor bestaat in andere landen.

Hoe dan ook, als het ooit tot een discussie komt, pleit ik alvast voor het afschaffen van het winteruur. Want het is niet omdat het zomeruur bijna twee uur afwijkt van de eigenlijke zonnetijd, dat de overgang zeer doet. Het simpele feit dat er een overgang naar een ander uur is, speel ons parten. Niet het feit dat het één of twee uur afwijkt van de eigenlijke zonnetijd. Het klopt natuurlijk wel dat het vierentwintiguurs ritme van de draaiing van onze planeet ons bioritme bepaalt. Maar het heeft weinig te maken met wanneer het nu precies licht is. Ik ken trouwens niemand die in de zomer om elf uur gaat slapen en om vier uur opstaat, want dat zijn de momenten dat de zon ondergaat en opkomt. Ook gaan diezelfde onbestaande mensen niet in de winter om vijf uur slapen om pas om negen uur op te staan. Het feit dat het licht is, speelt dus geen cruciale rol in ons bioritme. Het gaat om de regelmaat. Ons bioritme wil vooral de regelmaat van dag en nacht volgen. En een afwijking daarvan, speelt ons parten.

Als we dan toch zogezegd (want geen enkele studie geeft dat onomstotelijk aan) energie willen besparen, waarom doen we dat dan niet in de winter?

  1. Je schrijft: “Maar het heeft weinig te maken met wanneer het nu precies licht is.”, en dat is uiteraard klinklare onzin. Ons bioritme wordt in de belangrijkste mate bepaald door de pijnappelklier, en het hormoon “melatonine”. Die volgt een ritme van 25 uur, een ritme dat dagelijks gecorrigeerd wordt door het zien van licht. Daaruit volgt een ideale slaaptijd van 20 uur ’s avonds, tot 6 uur ’s ochtends, maw van 24 uur tot 8 uur tijdens het (dubbele) zomeruur.

    Zowel zomeruur als winteruur zijn “legale” tijden, de zonnetijd is de natuurlijke tijd. Die staat vast en dicteert niemand wanneer te gaan slapen of op te staan. De legale tijd doet dat wel, en is zo een expressie van een dwangsamenleving. Ik huiver van menselijk gedrag dat stilaan het artificiële als het “echte” begint te aanschouwen, en het daarom boven het natuurlijke verkiest.

    De keuze van het uur tegenover de zonnetijd is dus zeker niet willekeurig te nemen: hoe kleiner de afwijking, hoe beter. Daarom is de Greenwich-tijd voor België de ideale, zonder zomeruur uiteraard.

    Meer kan je lezen op: http://vvgkteksten.blogspot.com/2006/02/ontregeld-1.html

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: