Don Kyoto

Don Kyoto

Geweldig gevonden toch? Met die heel eenvoudige titel weet Dimitri Leue in een klap duidelijk te maken wat hij met dit boek en deze theatervoorstelling beoogt. Als een beetje een dwaze en wat naïeve groene ridder wil hij langs theaterzalen dolen om ten strijde te trekken tegen de teloorgang van ons milieu. Wellicht heeft hij volkomen gelijk dat de oplossing enkel gevonden wordt als we de zaken naïef bekijken. Misschien moeten we echt durven de simpelste vragen te stellen om het antwoord te vinden.

Leue gaat in deze monoloog op zoek naar de oplossing, of misschien beter naar mogelijke oplossingen voor dit obstakel voor de toekomst. Want er bestaat geen mirakeloplossing. Daarvoor is het milieu een veel te complexe zaak. Enkel veel antwoorden, veel acties, veel technologische vernieuwing en veel wijzigingen in levenswijze zullen een verandering teweeg brengen. Het verschil moeten we zelf maken, met zijn allen. De verandering begint bij u en ik. We mogen niet zomaar afwachten tot iemand met de oplossing komt aandragen. De machthebbers zullen het niet doen want ze hebben er geen onmiddellijk profijt van. We zullen dus moeten beginnen met vegen voor eigen deur. Op die manier kunnen we meteen een verschil maken. En al is dat een druppel op een hete plaat, het zal ons alvast een beter gevoel geven. Veel kleintjes maken nog altijd een groot verschil.

In die zin geeft Dimitri Leue alvast het goede voorbeeld. Niet alleen zal hij tijdens de voorstelling zelf de energie leveren door op zijn bakfiets te trappen om zo het podium te verlichten. Hij zal ook per fiets van zaal naar zaal rijden en op die manier de CO2 uitstoot van deze theatertournee beperken tot de CO2 die hij met zijn eigen lijf produceert. Daarmee geeft hij die andere milieuheld Al Gore meteen het nakijken. Als Leue dat kan, kunnen jij en ik het ook. Dus als je gaat kijken, neem dan ook de fiets of ga te voet. Enkel zo zal er werkelijk iets veranderen.

    • jos
    • 21 mei 2008

    Ik,persoonlijk,in eigen persoon, samen met mijn vriendjes hebben vorige vrijdag het theaterstuk Don Kyoto gezien. Wij vonden het een vrij harde flop. Volgens ons is het dimitri de leue enkel te doen om de media-aandacht en wordt hierdoor de inhoud van het stuk verwaarloosd. Het enige wat de man in kwestie gedaan heeft is ons anderhalf uur verveeld met zijn flauwe, droge mopjes in het eerste deel en daarna zijn inhoudsloos en belachelijk verhaal in het tweede deel. Toch vind ik het niet onbelangrijk dat het milieuprobleem in de spotlight wordt gezet, hierdoor worden de mensen er nog maar eens aan herinnerd dat het dringend nodig is. Toch vind ik dat het op veel betere manieren kan als degene van Dimitri de leue aangezien hij vele mensen die naar zijn voorstelling komen zien teleursteldt.

    groetjes jos devos

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: