Hetze tegen biobrandstof

Koolzaad

De vorige jaren werd biobrandstof bejubeld als de redder van onze brandstoffenverslaving. De laatste tijd worden we om de oren geklopt dat biomassa heel slecht zou zijn. De uitleg die daarbij gegeven wordt klinkt niet onredelijk. Door steeds meer landbouwgrond op te offeren brengen we de voedselvoorziening in gevaar. Door de grote vraag naar biobrandstoffen worden ook steeds meer bossen gekapt. En dat kan inderdaad niet de bedoeling zijn. Maar deze stellingen verdienen toch enige nuance.

De kritiek gaat hier vooral over ‘foute’ gewassen zoals palm- of sojaolie, suikerriet en maïs die in ontwikkelingslanden tegen hongerlonen worden verbouwd en vooral profijt leveren aan ons, ‘ontwikkelde’ landen. Zeggen dat biobrandstof bijgevolg de foute aanpak is, gaat dan weer veel te ver. Gewassen als koolzaad en suikerbiet kunnen in ons land makkelijk verbouwd worden op landbouwgronden die stilaan verdwijnen. Daarmee bieden we werkgelegenheid en zorgen we voor de nodige groene ruimte in ons grauwer wordende landje. De gewassen hoeven geen grote afstanden af te leggen voor ze kunnen gebruikt worden. Daarmee leveren ze ook op dat vlak een meerwaarde. Koolzaad is behalve een energiegewas een perfect veevoeder en zorgt voor extra stikstof in de bodem. Dat betekent nadien minder meststoffen en een hogere opbrengst. Zelfs het stro kan achteraf nog gebruikt worden.

Laten we dus ophouden met naar de verkeerde biobrandstoffen te kijken. Er moet dringend werk gemaakt worden van een doorbraak van biobrandstoffen op de Belgische markt. Dan zal ik eindelijk eens met een minder naar gevoel kunnen gaan tanken.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: