Batibouw duurzaam?

Batibouw 2008

Het thema van Batibouw mag dan wel duurzaam bouwen zijn, op de beurs is daar niet zo veel van te merken. Natuurlijk, er zijn heel wat duurzame zaken te vinden in de zalen met energiesystemen. Maar eerlijk gezegd ligt dat meer aan de EPB normen dan wat anders. Want zonder die duurzame systemen kom je er gewoon niet. Die regelgeving heeft dus gezorgd voor de opmars van die producten. Energie wordt bovendien steeds duurder en dat voelen de bouwers in hun portemonnee. Vooral de mogelijke besparing die je kan halen geldt als verkoopsargument bij die systemen, niet dat ze zo duurzaam of goed voor het milieu zijn. Maar goed, die systemen zijn wel duurzaam.

Verder is het behoorlijk zoeken naar duurzaamheid. In zowat elke zaal staan verschillende spa’s, grote bubbelbaden die vooral veel water en energie vergen en een puur luxeartikel zijn. Voor de keukens en badkamers staat luxe nog altijd centraal. Met de waterbesparende sproeiers heb je het wel gehad wat duurzaamheid betreft. Zelfs bij de houtproducten wordt nauwelijks gewezen op duurzaamheid. Komt het hout echt niet uit duurzaam beheerde bossen? Of maakt het de producenten en leveranciers echt niet uit waar het hout vandaan komt. Waarom spelen de meeste standhouders niet of nauwelijks in op het thema van de beurs? Zijn ze misschien bang om potentiële klanten af te schrikken met een positief imago? Of zijn ze gewoon echt niet duurzaam bezig?

Jammer dat ik pas op het eind van de rit in de patio terecht ben gekomen, waar onder andere Vibe, Passiefhuisplatform en Casa Calida hun stek hadden. Daar kon je een gids vinden die je naar de duurzame bedrijven op de beurs loodst. Dus wie weet heb ik ze gewoon gemist. Hoe dan ook blijft het feit dat je goed moest zoeken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn bij het thema van een beurs.

  1. Zou leuk zijn om aan zo’n bubbelbaden-producent te gaan vragen waarom hun ontwerpen zo duurzaam zijn. Spijtig dat ik niet op de beurs ben geraakt.

  2. Leuk? Lijkt me niet leuk om te horen hoe iemand je blazen probeert wijs te maken. Of zou er een bij zitten die meteen toegeeft dat zijn producten compleet onverantwoord zijn? Ja, dat zou leuk zijn…

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: