België boven

Met de leuke berichten van de laatste dagen speelt het chauvinistisch gevoel weer op. Niet alleen is onze nationale bijdrage aan het ruimtelab Columbus van een niet te onderschatten niveau. Gisteren kregen we bovendien het heuglijke nieuws dat Frank De Winne volgend jaar een half jaar mag gaan ‘spelen’ in het Columbus lab. Vandaag hoorde ik dan weer dat de Belgische onderzoeksbasis op Antarctica bijna overeind staat. Morgen is wellicht de buitenkant volledig klaar. Je zou van minder een zekere trost voelen opwellen.

Dat de ruimtevaart nog de kranten haalt, is ergens wel vreemd. De ‘space race’ is ondertussen al lang voorbij. De spanning tussen Rusland en Amerika mag dan nog altijd een beetje blijven bestaan, het International Space Station is tot nog toe vooral een verwezenlijking van de vroegere aartsrivalen. In die zin is het toch fantastisch dat Europa nu eindelijk een module van eigen makelij kan aankoppelen aan het ruimtestation. Als volgend jaar Japan zijn module nog aankoppelt, wordt het internationaal karakter nog duidelijker.

Wel gek dat je op zo’n dag moet horen dat beneden op Aarde de mensen nog altijd zot genoeg zijn om aanslagen te beramen op cartoonisten. Dat ontlokt toch de bedenking dat het ISS nog geen moslims aan boord heeft. Toch niet bij mijn weten. Er zijn geen echte islamitische landen die actief zijn in het ruimteonderzoek. Dat geeft toch een beetje te denken over de verre toekomst van het ISS (en van de islam?). Moeten we proberen om astronauten van verschillende geloofsovertuigingen te mobiliseren? Of is het wellicht beter om godsdienst maar te bannen uit de ruimte? Ik heb al meer dan een astronaut horen getuigen dat een ruimtereis een heuse religieuze ervaring is. Maar geen enkele heeft er zijn eigen godsdienst specifiek bij betrokken. Laten we dat maar zo houden. Een toekomst zonder godsdientige geschillen, het zou toch mooi zijn…

  1. 21 februari 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: