Straffe verhalen

Sinds 1 september kan je ’s middags op radio 1 luisteren naar Stories. Daarin trakteert Friedl’ Lesage de luisteraar op boeiende, straffe verhalen, elke dag. Het lukt me niet naar alle afleveringen te luisteren. Maar bij elke aflevering die ik al gehoord heb, denk ik weer, hoe doen ze het toch? Telkens weer hoor ik gedreven mensen vertellen, de ene keer passioneel of enthousiast, dan weer vol levenswijsheid of met veel humor. Bijna altijd levert het ontroerende momenten op, zonder sentimenteel te worden. De verhalen zijn letterlijk uit het leven gegrepen, niet altijd opbeurend misschien, wel altijd pakkend. Wat me vooral opvalt is hoe fijn het is om gewone mensen in hun eigen taaltje te horen vertellen.

Gisteren hoorde ik nog het verhaal van Frans Wuytack. De man is, in een vorige leven als het ware, als missionaris naar Venezuela getrokken. Niet om zieltjes te winnen, maar om de mensen echt te helpen. Ondertussen is de man getrouwd en kunstenaar geworden. Zijn zoon maakte een film over zijn jaren in Caracas en zijn dochters maakten een biografie/kunstboek vertrekkend van de verhalen die hij altijd vertelt.

Frans schuwde de actie niet, of dat een priester nu past of niet. Het ware geloof wordt voor Frans niet gedicteerd door Rome, maar komt uit jezelf. Hij organiseerde protestacties en werd opgesloten en zelfs gefolterd. Maar daarover is Frans heel nuchter:

‘Die elektriciteit aan mijn voeten, da’s niks,
de ware foltering is het leed in het leven van die duizenden mensen…’

Je kan Stories beluisteren als podcast of ’s middags om 1 uur op radio 1.

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: